Początki jesieni dzieci wraz z panią Iwonką uczciły kiszeniem kapusty.
(prosimy KLIKNĄĆ w zdjęcie, aby je POWIĘKSZYĆ)
Kiszona kapusta to obowiązkowy produkt w zdrowym, ekologicznym jadłospisie. Warto ją jeść szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy jest mniej świeżych owoców i warzyw. Zawiera sporo błonnika, korzystne dla organizmu probiotyki (m.in. pałeczki kwasu mlekowego), witaminę C oraz kwas mlekowy – nie tylko więc wspomaga trawienie, pobudzając ruch robaczkowy jelit, lecz także podtrzymuje odporność na infekcje, przyczyniając się do zachowania dobroczynnej flory bakteryjnej w układzie trawiennym.
- Rozwijanie aktywnych postaw prozdrowotnych wśród dzieci.
- Zapoznanie z walorami odżywczymi kapusty kiszonej.
- Zapoznanie z przepisem i etapami kiszenia kapusty.
- Rozwijanie umiejętności sprawnego komunikowania się.
Przebieg zajęć:
1. Zapoznanie dzieci ze składnikami jakie są potrzebne do kiszenia kapusty (kapusta, marchew, przyprawy: sól) oraz z narzędziami jakie będą nam potrzebne do kiszenia kapusty (szatkownica, tarka, nóż, słoik).
2. Rozmowa na temat zachowania czystości podczas pracy, czystość rąk, fartuch ochronny (dokładne mycie rąk i zakładanie garderoby ochronnej).
3. Przekazanie informacji przez nauczyciela na temat: jaką kapustę wybrać do kiszenia?
Najlepiej do kiszenia nadają się kapusty późnych odmian. Kapusta powinna być dojrzała, biała, o zwartej główce. Kapusta zielona z letnich odmian (z racji niskiej zawartości cukru) spowoduje, że nasza kiszonka będzie miała szary kolor i gorzko - cierpki smak. Można również kisić kapustę czerwoną. Do przygotowania kiszonej kapusty, prócz niej samej, będziemy potrzebowali również sól, marchew.
4. Pokaz krojenia kapusty przez nauczyciela oraz tarkowania marchwi.
5. Podział dzieci na grupy, przydzielenie narzędzi i funkcji (wkładanie kapusty, marchewki, solenie i ugniatanie)
6. Wykonywanie przydzielonych zadań przez dzieci.
Iwona Żurawska















Brak komentarzy:
Prześlij komentarz