sobota, 23 marca 2013

Wypieki bułeczek w zeróweczce.

Pani Marta - mistrzyni wypieków podaje przepis:

Składniki:
- 4 filiżanki mąki
- jajko
- 1 opakowanie drożdży w proszku
- 1 i 1/2 filiżanki cieplej przegotowanej wody
- 1 łyżkę cukru
- 1 łyżeczkę soli

Zagrzej piekarnik do 250 stopni, wyłóż blachę do pieczenia folią aluminiową. W misce przygotuj ciasto: drożdże rozmieszaj z wodą, dodaj cukier, sól i mąkę  Wyrób ciasto rękoma. Formuj kawałki w długie ,, liny" tak by dzieci mogły lepić precelki albo literki. Układaj je na blaszce, smaruj ubitym jajkiem, posypuj solą. Upiecz w gorącym piekarniku. 

                                                                            SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz